pátek 20. dubna 2012

Ideál na suchou pleť = kokosový olej

Spousta z vás už ví, že olivový olej je na pleť výborný. Výtažky z něho najdete v každém druhém hydratačním krému a tělovém mléku. To je ale nebetyčně nefér vůči kokosovému oleji, který za svým kolegou v ničem nezaostává.... Můžete si ho namazat na rohlík stejně jako na tělo. Jeho konzistence je většinou tuhá (jako sádlo, nebo máslo), při kontaktu s pokožkou se ale okamžitě rozpouští. Do tekuté podoby ho prostě dostanete za chvíli, stačí trochu zahřát (pokud ho budete skladovat na teplejším místě, bude tekutý pořád, ale to nedoporučuju).



Původně jsem si kokosový olej koupila na vaření (dělají se na něm výborné palačinky a to neobsahuje žádný cholesterol!). Pak jsem trochu rešeršovala a zjistila, že se pobdobně jako olivový olej dá použít prakticky na všechno. A vyživuje i pleť. Já ho používám skoro denně po sprše místo tělového mléka - někdy na vysušenou pokožku, někdy ještě na mokrou. Vsákne se obdobně rychle jako tělové mléko, stačí trošku vmasírovat. A budete vonět přímo božsky... po kokosech...  Obzvlášť vhodné je používat kokosový olej v létě po opalování. Je totiž ochlazující a léčí spálenou kůži. Celkem obstojně poslouží i jako odličovadlo,  bez problémů jsem s ním na vatovém tampónku odstranila řasenku. Nadšenější z něj ale asi budou osoby se sušší pletí, pro mě je na obličej přece jen trochu moc mastný. Jako balzám na rty v zimě ale naopak paráda.



Vhodný je taky jako zábal/maska na suché a poškozené vlasy. Případně na konečky. Vlasy perfektně vyzdraví. Upozorňuji ale, že je nutné vlasy poté nejen spláchnout teplou vodou, ale ještě jednou umýt šamponem. Pokud to neuděláte, vlasy se zmastí a vy budete vypadat jako Jožin z bažin. Bohužel vím, o čem mluvím... :o)



       





Kokosový olej je prostě multifunkční a skvělý a úžasný. Krásně voní a perfektně hydratuje pokožku. A pokud ještě pořád nejste rozhodnuti, tak vám řeknu, co jsem o něm vyrešeršovala na internetu.

- je vhodný na peční a smažení 
- rychlý zdroj energie + pomáhá hubnout (snižuje cholesterol)  
- ničí virusy, bakterie a plísně
- léčí akné
- podporuje imunitu (obsahuje kyselinu laurovou)
- detoxikuje
- zklidní pleť po holení
- vhodný pro alergiky - nedráždí
- vhodný po opalování i na opalování (údajně obsahuje UV 4)

.... víc se mi toho upřímně nechtělo hledat. Nejsem odborník, takže za výše uvedené ruku do ohně nedám. Většinou se ale všude dočtete, že je to jeden z nejzdravějších olejů vůbec. Kdo ví... každopádně já si ho zamilovala. Jak v kuchyni, tak v koupelně.




7 komentářů:

  1. Kokosák MILUJU!! Nejlepší věc na světě, co se "kosmetiky" týče. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kde je takova vec ke koupi? :)

    OdpovědětVymazat
  3. Seženete ho třeba v DMku ve stojanu s potravinami - mají ho myslím v malé i velké verzi. A nebo prodejny se zdravou výživou :)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za tip! Chci něco jiného na tělo a toto to přesně splňuje. Vážně na něm můžu dělat palačinky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžeš... krásně pak voní po kokosu, já už na ně nedávám ani cukr :) Dělám si většinou zdravější variantu s rýžovou moukou, ale dají se na něm dělat i ty klasické...

      Vymazat
  5. Kolik stojí?...Děkuju

    OdpovědětVymazat
  6. Záleží od jaké značky a jaké množství.... obecně bych řekla okolo stovky :) Třeba v DM mají dvě velikosti...

    OdpovědětVymazat