sobota 30. června 2012

Škodí silikony v kosmetice?

Asi jste už zaznamenaly, že silikony se jako kosmetický zlepšovák používají nejen v oblasti poprsí, ale taky v každém druhém krému a šampónu. Leckterý výrobek se ale dneska už může pochlubit tím, že tuhle látku neobsahuje. Měli bychom to ocenit? Co je vlastně na těch silikonech zlého? Škodí? A jak? 
Na všechny tyhle otázky jsem se pokusila najít odpověď - jen sama kvůli sobě. Ale když už jsem se do toho pustila, podělím se o to taky s vámi. Jen pro připomenutí - nejsem chemik. Jsem laik :) Ale kosmetika i zdravý životní styl mě zajímá, takže vzhůru rešeršovat...


Silikony

Najdete je v šampónech, většině kondicionérů, v krémech ale třeba i antiperspirantech. Na etiketě se složením je můžeme poznat podle koncovky -icone nebo -icon (dimethicone, cyclomethicone, cyclopentasiloxane nebo i silicate, siloxane - a spoustu dalších názvů, které se dají najít na netu a nebudu je sem muset pracně přepisovat). Působí jako lubrikanty = kloužou. Do krémů se přidávají především proto, že vytváří tolik žádaný pocit sametové pleti. Do šamponů zase proto, že vytváří pocit hebkých a lesklých vlasů. 


Zdroj: www.dlouhevlasy.cz
Zdroj: www.dlouhevlasy.cz



X







JENŽE. 


Tahle látka je našemu tělu absolutně cizí, vůbec ji nedokážeme odbourat. Na pokožce zůstává hodně dlouho a postupným vrstvením ji navíc údajně i zanáší. Postupem času tak naše kůže přestane produkovat vlastní maz a začne být vysušená. A vy se tak musíte mazat čím dál častěji, prakticky jednoduše řečeno - zřejmě platí rovnice, že čím víckrát se namažete výrobkem se silikony, tím víc budete vysušené. To je fajn ne? :) Navíc jsou silikony v přírodě nerozložitelné... takže z hlediska ekologie taky nic moc.

Ale zastánci silikonů - například v šamponech - tvrdí, že dokáží hřívu uchránit před teplem při žehlení vlasů a fénování, eliminují krepatění. Navíc tím, že vlasy uhladí a dodají jim kluzkost - zvyšují lesk. Zacelit by měly i roztřepené konečky. 

JENŽE. 


Většina silikonů není rozpustná ve vodě. Takže abyste je z vlasů smyly, potřebovaly byste speciální přípravek a ne obyčejný šampón. A tak se vlasy budou touhle silikonovou vrstvičkou obalovat stále dokola a uzavírat - ze začátku sice "uzamknou" vlhkost ve vlasu, časem ale znemožní získávat ji zvenku (což můžou na krátko ocenit ty, kterým se vlasy krepatí, oproti tomu dámy s vysušenými vlasy si zadělávají na problém). Takže stejně jako u pleti platí rovnice - čím víckrát si dáte kondicionér s obsahem silikonů, tím víc budete mít po čase suché vlasy. Po jak dlouhé době to je, bohužel nevím, záležet asi bude i na obsahovaném množství. Silikony navíc nemile působí na pokožku hlavy - ucpávají póry a tlačí tak na vlasové kořínky. A vytváří nepropustný film...

Takže silikony - ANO nebo NE? To už si rozhodněte sami, ale pokud vás tohle téma zajímá i dál, tak doporučuju kliknout sem. Dozvíte se, které přípravky z drogerie silikony obsahují a které ne. 

BEZ SILIKONŮ


Obecně se silikonům vyhýbají značky, které vyznávají koncept přírodní kosmetiky (Yves, Rocher, Alvedre, Ryor nebo Weleda). Věci bez silikonů najdete i mezi značkami jako Balea, Garnier nebo Gliss Kur či Elseve (fialová řada) či Dixi už ale musíte číst etikety, protože to zdaleka není pravidlem pro značku jako celek. Seznam výrobků najdete ve výše zmiňovaném odkazu.

Tak co si myslíte o silikonech vy? Třeba už tohle všechno dávno víte :)





Zdroje:

http://www.bio-info.cz/zijte-bio/silikony
http://magazin.inhair.cz/index.php/vlasy/1-silikony-a-vlasova-kosmetika-i
http://magazin.inhair.cz/index.php/vlasy/2-silikony-a-vlasova-kosmetika-ii
http://dlouhevlasy.cz/pece-o-vlasy-kosmetika/top-tema-silikony.html
http://www.vlasy.cz/clanky/silikony-ve-vlasove-kosmetice-6086/




7 komentářů:

  1. děkuji moc za poučný příjemný článek. Sice se obvykle snažím vyhýbat "slepému" důvěřování jednomu názoru (tzn. že si raději všechna fakta hledám sama z nezaujatých alespoň trochu věděckých a seriózních zdrojů), ale myslím, že se nic nestane, když protentokrát udělám změnu a budu s tebou souhlasit :-)

    OdpovědětVymazat
  2. já jsem proti silikonům, ale nejen proti nim, existuje spousta jiných látek, které škodí pododobně jako silikony. takže raději preferuju přírodní kosmetiku obecně.
    u kosmetiky Yves Rocher najdeš spoustu výrobků se silikony a jinými nepřírodními látkami. nejde o přírodní kosmetiku, jen rostlinnou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, ale říkala jsem si, že pro jeden článek je téma silikonů dostatečně široké. O tom Yves Rocher to teda nevím, díky za upozornění. Mám doma pár věcí, dívala jsem se na popisky a nenašla jsem tam žádný silikon. Asi jsem měla štěstí při výběru :)

      Vymazat
  3. Ahoj, právě jsem objevila Tvůj blog a budu ho pravidelně sledovat. O silikonech jsem psala zde http://www.slecnajahodova.blogspot.cz/2012/07/hair-story-ii-barva-silikony.html
    a řekla bych asi toto : silikony prospívají délkám vlasů, ale pokožce nikoli.

    OdpovědětVymazat
  4. Vyzkoušela jsem pár šamponů bez silikonů a vlasy mám po nich jako ze silonu. Suché, křehké, lámavé - ty moje silikonový Gliss Kur prostě vyžadují - postavte se na hlavu:-).

    Je to celé super, ale kdyby mi ty "zdravé" šampony nevytvářely na hlavě hromadu slámy, bylo by to ještě lepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ony si ty vlasy musí na šampon bez silikonů zvyknout,trvá to nějaký měsíc ale stojí to za to :-)
      mám vyzkoušeno na sobě.

      Vymazat
    2. a ještě dodávám,kosmetika od Logony je bez silikonů.

      Vymazat